O prezentare a unei povestiri despre… sfarsitul lumii

 

“Sunt un cititor “boboc” in materie de proza fantastica. Uneori, fantastic de … verosimila, cum este, dupa parerea mea, si cazul “Jurnalului Sfârşitului”.

Acesta se constituie, cred, intr-o imbinare naturala si fina dintre fantastic si unele accente de religie, fiind in fapt o invitatie speculativa, dar si de bun-simt, la meditatie crestina pe marginea temerilor privitoare la mult-trambitatul “sfarsit al lumii”.

Surprinderea unei fotografii a “sfarsitului” asa cum a fost realizata de autor, pare a fi destul de apropiata de ceea ce putem intui ca s-ar schimba in existenta noastra ulterioara. O “resetare” a sistemului, probabil foarte utila, ne-ar face sa abordam viata de pe baze noi, renuntand la conditionarile vechi, ancorate in materie, si apeland la capacitati noi, care sa fructifice valentele pana atunci latente ale fiintei. Astfel, odata cu adaptarea la o viata uneori inapoiata pe plan pur material (troc, jafuri, organizare la nivel de cartier etc.), in comparatie cu cea de “rasfat tehnic”, anterioara, se dezvolta potentialul spiritual al omului (manifestat inclusiv prin eliberarea de prejudecati, aprecierea la justa valoare a noii etape de viata, ca urmare a rugaciunilor din etapa anterioara).

Ar fi, poate, un privilegiu sa facem parte din generatia care „prinde” tranzitia catre o noua era, a renuntarii (fortate?) la conditionarile materiei (desigur, nu in totalitate), simultan cu adoptarea unei atitudini mult mai spiritualizate pe care s-o avem. Ar fi foarte bine daca, intr-o prima faza, rugaciunea ar contribui si ea la realizarea acestei tranzitii, ca implinire a unei etape din planul lui Dumnezeu. Dar poate ca aceasta tranzitie se va savarsi atunci cand intensitatea pocaintei si numarul celor ce se pocaiesc (isi schimba modul de a trai, in acord cu voia lui Dumnezeu) vor fi suficiente pentru ca Dumnezeu sa decida ca suntem capabili sa ne racordam la noua frecventa pe care ne-o va oferi.

Sa tindem, deci, spre acest moment cu curaj si credinta deplina in El, iar Sfarsitul, oricare ar fi, oricand si oricum se va infaptui, sa-l privim cu bucurie si cu impacarea data de siguranta in desavarsirea planului Dumnezeului nostru iubitor, bland, si milostiv!

Cred ca multe ar mai fi de spus cu privire la acest subiect, dar poate ca aceste aspecte isi gasesc corespondentul in zilele din jurnal ce nu ne-au fost (inca) prezentate de autorul sau. Le va dezvalui, oare, si pe acelea?”

de Andrei Constantinescu
Povestirea o gasiti aici: http://revistanautilus.ro/povestiri/jurnalul-sfarsitului/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: