Crestinul, campion in arena, dar si sensibil la cele mai mici suferinte. Cei doi sfinti Dimitrie

 

Sa privim cu ochii mintii si ai sufletului intamplarea cu lupta dintre Nestor si Lie:

Vazand cum campionul imbatabil al imparatului, uriasul Lie, masacra orice adversar care, cu voie sau fara voie, i se opunea, tanarul Nestor s-a aprins de ravna şi, vrand să se lupte cu Lie, a alergat la Sfantul Dimitrie care atunci era in temnita, si i-a spus despre luptatorul Lie cum ca a ucis multime de crestini. Nestor cerea de la dansul binecuvantare si rugaciuni, ca sa-l poata birui pe acel nemilostiv ucigas de oameni. Sfantul Dimitrie, insemnandu-l cu semnul Sfintei Cruci, i-a zis: “Il vei birui pe Lie si il vei mărturisi pe Hristos!”. Apoi Nestor a alergat in acel loc si cu mare glas a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Apoi a început sa se lupte cu potrivnicul, pe care neintarziat l-a invins. Impăratul s-a mahnit foarte tare de pierderea lui Lie si, chemându-l la el pe Nestor, i-a zis: “Tanarule, cu ce farmece l-ai biruit pe Lie? El a omorat atatia oameni mai puternici decat tine si tu cum l-ai omorat pe dansul?” Sfântul Nestor a răspuns: “Imparate, eu nu am biruit pe Lie cu farmece, ci cu puterea lui Hristos, adevaratul Dumnezeu, am făcut aceasta”

In aceasta lumina trebuie sa ne bucuram ca nici un adversar, nicio incercare nu pot fi mai puternici decat noi, daca Dumnezeu ne sta alaturi; niciun fel de razboinic, fie el viking sau samurai, nu este de fapt mai razboinic decât putem fi noi. Pentru ca puterea strict omeneasca este nimic daca nu avem si ajutorul de sus.

Asa cum lui Ghedeon, din Vechiul Testament, care se temea ca poate nu-i va invinge pe vrajmasi, Dumnezeu, drept raspuns, i-a imputinat armata de la 32 000 de oameni la 10 000 si apoi la 300, pentru ca, astfel, sa invinga, aceasta dupa ce ii daduse pe evrei in mainile madianiţilor pentru sapte ani pentru ca facusera rele inaintea Domnului, ajungand sa cinsteasca alti dumnezei.

 

Pe de altă parte, dezvoltandu-ne, cu lumina cunoştiinţei de Dumnezeu, propria conştiinţa, vom ajunge la sesizarea celor mai infime supărări pe care, conştient sau nu, le provocăm, şi nu vom avea linişte până nu le vom repara.

Spre exemplu, un alt sfant Dimitrie, supranumit cel Nou, a purtat din frageda pruncie lupte acerbe pentru a dobandi o viata virtuoasa, in post si rugaciune. Intr-o zi, pe cand ducea oile la pascut, a calcat pe un cuib de pasari, acoperit de ierburi, si a strivit puisorii care se aflau in el. Profund mahnit, s-a hotarat, spre pocainta, sa lase descult timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul.

Putem face si simti si noi ca Nestor, Ghedeon si sf. Dimitrie cel Nou, ba, mai mult, suntem vizati direct: să nu uitam că slujitorul Sfântului Dimitrie, care a ajuns şi el mucenic, Lup, se trăgea dintr-o cetate de lângă Dunăre, in plina arie traco-getica sau că protectorul Bucureştiului, care troneaza de altfel pe stema Capitalei, nu este altul decât Sfântul Dimitrie cel Nou, si el, la randul sau, fiu al unui sat de pe langa Dunare, Basarabi…

Sa nu uitam ca o mare minune a Sfantului Dimitrie s-a petrecut tocmai inainte de revolutie, cand regimul de atunci a vrut sa darame Patriarhia si sa o mute la Iasi, insa, pentru ca toate camioanele in care au fost puse moastele Sfantului au ramas, in mod inexplicabil, imobile, planul a fost abandonat… urmand dupa aceea revolutia.

 

In aceste zile de sarbatoare pentru Bucuresti, cand ne putem bucura de prezenta Sfintelor Moaste ale Sf. Dimitrie cel Nou, fie ca putem sa mergem la pelerinajul de la Patriarhie, fie ca nu, sa spunem: Sfinte Mare Mucenic Dimitrie si Sfinte Dimitrie din Basarabi, rugati-va la Dumnezeu pentru noi!

 

Advertisements

3 Responses

  1. Aveti un blog minunat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: